Zilveren of gouden manchetknoop, het verschil tussen zilver en goud.

Zilveren of gouden manchetknopen?

Zilver en goud zijn allebei edelmetalen die al duizenden jaren gebruikt worden voor allerlei soorten sieraden. Ook al zijn beide een edelmetaal, toch zit er een groot verschil tussen goud en zilver. Vanaf het begin af aan word goud gezien als status symbool. Vroeger konden namelijk alleen de rijken gouden sieraden kopen.

Zo is puur goud bijvoorbeeld ook zachter dan puur zilver, maar is 14 karaat goud weer harder dan 925 sterling zilver. Dit alles heeft te maken met het gehalte van het edelmetaal. 

925 sterling zilver en 14 karaat goud

In Nederland wordt in de meeste gevallen fijn zilver gemengd met koper en fijn goud gemengd met zilver. Hierdoor wordt het pure zilver zachter, want koper is zachter dan zilver, terwijl puur goud dus gemend wordt met zilver om het harder te maken. Zo zijn beide edelmetalen beter te smeden.

925 Sterling zilver houdt hierdoor in dat er 925 delen zilver zijn en 75 delen koper. Bij goud werkt dit alleen net even anders en zijn er, in het geval van 14 karaat, 585 delen goud en 415 delen zilver. Heb je een hoger karaat betekent dus dat de verhouding anders is.

Dit gaat wel alleen op voor geel-goud. Om een andere kleur goud  creëren dan wordt het fijn goud gemend met andere metalen om de kleur van het goud te veranderen. 

Verschil tussen zilveren en gouden manchetknopen

Zilveren manchetknopen of gouden manchetknopen, het verschil zit hem niet alleen in de kleur. Goud is slijtvaster dan Zilver. In Zilveren manchetknopen zullen dus eerder krasjes verschijnen dan in goudenmanchetknopen. 

Daarnaast is het zo dat de soortelijke gewicht van goud hoger is dan die van zilver. Hierdoor zijn de gouden manchetknopen ongeveer de helft zwaarder dan de zilveren. 

En uiteraard zit er een prijsverschil tussen goud en zilver. Doordat het goud een hogere waarde heeft dan het zilver en het gewicht van goud ook nog eens hoger is dan het zilver maakt dit het bekende prijsverschil tussen zilveren en gouden sieraden.

Goud wordt dan ook vaak gezien als investering, in iets wat generaties mee gaat. Doordat het zilver sneller slijt is dit meestal een manchetknoop wat niet altijd meerdere generaties mee gaat. Goud is slijtvaster, hierdoor zullen de manchetknopen langer mooi blijven en zullen dan wel generaties mee gaan. Dit betekend ook dat de gravure er langer en beter zichtbaar in blijft staan. 

 

Welk materiaal bij welk soort pak

Niemand heeft de zelfde smaak, dat is het belangrijkste wat u moet onthouden als u een keuze maakt.

Bij een keuze voor materiaal van manchetknopen word normaal vaak gekeken naar de kleur van het pak zelf en niet naar het overhemd. Mocht u de manchetknopen dragen zonder pak maar met alleen een overhemd dan zullen gouden manchetknopen altijd meer opvallen als zilveren manchetknopen.

Gouden manchetknopen zijn het mooist bij een zwart of ander donker pak. Ook bij een blauw pak vallen de gouden manchetknopen het meeste op. Als het pak een lichtere kleur heeft, denk aan wit, licht grijs of een lichte pastel tint. Dan is het het mooist om een zilveren manchetknoop te dragen. dit houd de look van het pak dan fris. 

Uiteraard heeft iedereen zijn eigen smaak en is dit geen regel. Daarom raden wij u aan om voor de manchetknopen te gaan die u het mooist vind. De kleur en de vorm, uw keuze. Dat is het mooie aan de manchetknopen van Meijlis!

Ontdek al onze manchetknopen hier → 

Terug naar blog